FD Career Challenge: 10 jaar later

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat ik de FDCareerChallenge won. De FD Career Challenge was een wedstrijd van Nyenrode BusinessUniversiteit, Financieel Dagblad en Linkedin Nederland waarin ruim 800 professionals werden uitgedaagd om hun visie en werk op thema ‘Het Nieuwe Werken’ te delen.

Een mooi moment voor reflectie:

💡 VOLG HET PAD DAT ZICH ONTVOUWT. Voordat ik ondernemer werd, was ik rijksambtenaar met de wens om ondernemer te worden. Ik durfde alleen de sprong niet te wagen. De executive MBA bereidde me voor op het ondernemerschap, waardoor ik de sprong durfde te wagen.

Mijn afstudeerscriptie had als onderwerp prijsstrategieën voor sociale ondernemers. Dit jaar ben ik gestart met mijn P.h.D op hetzelfde onderwerp en met dezelfde begeleider, prof. dr. Sharda Nandram. Wij geloven dat business- en verdienmodellen meer waardengedreven moeten zijn. Gelukkig lijkt er steeds meer ruimte te komen voor deze manier van kijken naar ondernemingen.

💡 WOORDEN VANUIT HET HART MAKEN DE MEESTE IMPACT. Op het moment dat ik de andere finalisten zag, dacht ik: dat win ik nooit! Ik besloot daarom een pitch te geven waarmee ik mijzelf kon overwinnen. Mijn pitch was een mix van een verhaal over mijn roots, mijn uitdagingen en mijn visie op ondernemerschap. Ik vond dit erg spannend, juist omdat het zo persoonlijk was. Maar ik kwam er achter dat juist het persoonlijke verhaal vanuit mijn hart, het hart raakte van anderen.

💡 HET LICHAAM IS EEN TRANSFORMATIE TOOL. Het lichaam is een transformatie tool die je kunt inzetten om te groeien. Ik geniet ervan om mijzelf uit te dagen op mentaal gebied, hierin ben ik vaak ook competitief. De fysieke uitdaging vond ik altijd lastiger. Vanaf mijn 40e ben ik mijzelf ook meer fysiek gaan uitdagen en ik ontdekte dat een fysieke uitdaging, vaak ook mentale uitdaging is. Sindsdien vind ik het heerlijk om mijzelf fysiek uit te dagen via hardlopen en bootcamp. Bovendien krijg ik vaak mijn beste inzichten als ik sport.

💡 JE PERSOONLIJKE WAARDEN MAKEN JE UNIEK. Als startende ondernemer zocht ik naar manieren om mijzelf te onderscheiden van anderen. Dat voelde soms als zoeken en onpersoonlijk. Ik ontdekte dat een goed (in)zicht op mijn eigen waarden ervoor zorgde dat ik wist waar ik voor stond en waar ik mij met mijn bedrijf op wilde focussen. Een belangrijke waarde van mij is ‘leren’. Dit heb ik doorvertaald naar mijn bedrijf door een leerwerkbedrijf te zijn voor MBO, HBO en WO studenten. Hierdoor ligt mijn focus op het leerproces van klanten en stagiaires. Andersom werkt dit ook, want ik leer veel van mijn klanten en stagiaires.

💡 BLIJF IN BALANS. Je passie volgen is niet altijd makkelijk, vooral als je meerdere passies hebt. Een goede balans behouden is dan belangrijk. Ik heb de afgelopen jaren geprobeerd om dicht bij mijzelf te blijven door naar mijn innerlijke stem te luisteren en naar mijn lichaam. Als ik teveel wil, dan raak ik gefrustreerd of wordt ik bijvoorbeeld verkouden. Ik let steeds beter op deze signalen (en heb een partner die mij hierop wijst als ik even niet zo goed oplet). Om in balans te blijven zorg ik dat mijzelf uitdaag en blijf leren.

💡 STILSTAAN IS OOK VOORUITGAAN. Ik ben gedreven met een grote drang naar groei en persoonlijke ontwikkeling. Toch heb ik gemerkt dat ik betere inzichten krijg wanneer ik ook voldoende tijd inbouw voor rust en zelfreflectie. Juist het loslaten en niets doen is een geweldige tool voor persoonlijke verandering. Tijd geeft je vaak een nieuw perspectief.

[form id=”87070″ /]