Olaf van der Veen: Ik wil later zeker weten dat wat ik heb gedaan echt zin heeft gehad

Het begon ooit toen een vriendin met mij een onderneming wilde starten. Door omstandigheid is dit uiteindelijk niet gebeurt, maar ze wees mij wel op mijn enthousiasme en gaf aan dat ik zelf een onderneming moest starten. Toen is het balletje eigenlijk gaan rollen en ik ben op zoek gegaan naar mijn passie.

ALLEEN ZIJN

Ik ben geboren in Breda en opgegroeid in Den Dolder. Den Dolder is een dorp en dat vond ik erg fijne plek om op te groeien. Je krijgt een zachtere kijk op de wereld. Als ik kijk mijn vrienden die in een stad zijn opgegroeid, dan zie ik dat zei vanuit een anders perspectief kijken, iets harder.

Ik ben vanaf mijn 17e wel versneld zelfstandig geworden. Mijn ouders zijn rond deze tijd samen met mijn broertje naar Engeland verhuisd. Dit is in goed overleg gedaan en mijn ouders hebben altijd goed gesteund en het advies gegeven. Maar alles is wel in een stroomversnelling gekomen. Ik ben toen op kamers in Arnhem gegaan om te studeren. Ik vond het in het begin lastig om zo jong zelfstandig te worden. Ik heb in deze periode in moordtempo zo’n beetje alle fouten gemaakt die je kunt maken als je voor het eerst alleen bent (lees: verbrand eten, kleren vernield in de wasmachine). Deze periode heeft mij echter gevormd tot wie ik nu ben.

Vooral in het eerste jaar vond ik het moeilijk om alleen te zijn. Ik heb me toen vaak eenzaam gevoeld. Het was natuurlijk een enorme switch, daarvoor had ik altijd mensen om mij heen. Ik heb hiervan geleerd om echt alleen te kunnen zijn, maar vind dat nog steeds lastig. Ik had gemerkt dat ik samen met andere mensen dingen beter ervaar. Samen heb ik pas écht het gevoel dat ik iets goed beleef of voel. Ik heb daarom altijd de drang om met andere mensen te zijn en mijzelf te verbinden.

DUURZAAMHEID

Het contact met anderen zie ik ook terug in mijn bedrijf, Orbisk. Met mijn bedrijf Orbisk brengen wij voedselverspilling in kaart te brengen voor de horeca keuken. Met deze inzichten helpen we restaurants om minder voedsel te verspillen. Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn om in mijn eentje te ondernemen. Hier zou ik denk ik onzeker van worden. Ik vind het fijn om bij anderen mijn ideeën te kunnen valideren en te sparren om het nog beter te maken. Iedereen kan mij tegenspreken of feedback geven. Als dan alles besproken is, dan weet ik dat ik het aan het juiste eind heb.

Ik heb scheikunde gestudeerd, maar ik vond het werk als wetenschapper te solitair. Je werkt vaak alleen in een lab. Na verschillende banen ben ik erachter gekomen dat ik het leuk vond om dingen te vernieuwen en de status quo uit te dagen. Als ik dingen een aantal keer doe, dan raak ik snel uitgekeken. Als ondernemer krijg je veel afwisseling en tijdens mijn werk zag ik vooral kansen in de duurzaam industrie. Het maakte mijn in eerste instantie niet eens zoveel uit welke tak van deze industrie, omdat ik zag dat er óveral nog veel moest gebeuren. En, ik vind het fijn dat ik mezelf in te zetten voor iets dat impact heeft. Ik zie dat er nog veel kan veranderen in de voedselindustrie, want de manier waarop we de wereld nu voeden is op de lange termijn (eigenlijk zelfs nu al) onhoudbaar. Aan het eind van mijn carrière wil ik graag kunnen zeggen dat het zin heeft gehad wat ik heb gedaan. Dat ik mijn tijd goed heb besteed en waarop ik met veel voldoening op terug kan kijken.

ONDERNEMERSCHAP

Als ik denk aan de dingen die ik andere mensen zou willen meegeven schieten mij gelijk een paar dingen te binnen. Het eerste is dat er eigenlijk al een steekje los moet zitten om te starten als ondernemer. Ondernemen is doorgaan waar andere mensen stoppen. Dan moet je wel enorm gedreven een beetje ‘gek’ zijn om hier je werk van te maken. 

Wat ik iedereen kan aanraden is om meer je ideeën te delen. In het begin van mijn ondernemerschap hield ik mijn ideeën dicht tegen mijn borst. Vaak was ik bang dat mensen er met mijn idee vandoor zouden gaan. Toen ik mijn ideeën ben gaan delen, kwam ik er achter dat mijn ideeën sterker werden door de vragen en feedback. En, zo bleek, wilde er eigenlijk niemand met mijn idee vandoor gaan. Dit kwam vooral omdat mijn ideeën gebouwd waren op zaken waarin ik goed was. Iedereen wel een mening, maar ik heb geleerd om eerst aandachtig te luisteren naar de andere. En daarna te kijken wat voor mij relevant was en daarmee het mijne verbeteren. Dus, stel je open voor vragen en feedback van andere. Voel je echter niet verplicht om met alle feedback die je krijgt iets te doen. Gebruik de ideeën en inzichten van van anderen om je eigen waarheid te creëren.

Over een aantal jaar zie ik mijzelf nog steeds innoveren. Mijn ideeën delen met de wereld, zodat iedereen met mijn verhaal zijn eigen waarheid kan maken. Ik zie mezelf steeds meer als een verhalenverteller. Ik wil steeds weer nieuwe dingen maken en zoeken naar plekken om impact te maken.

Meer weten over Olaf van der Veen

LinkedIn I Orbisk