Janneke van Heugten: Met angstzweet het mediapodium op

Jouw bescheidenheid siert je, zei mijn vader vroeger vaak tegen mij. Ik voelde mij dan trots en koesterde mijn bescheidenheid. Het zorgde ervoor dat ik op foto’s achter anderen mocht kruipen van mijzelf. Op school hoefde ik van mijzelf niet uit te blinken in het geven van presentaties. Het paste nou eenmaal niet bij mijn bescheiden karakter om mijn vaardigheden te etaleren. Ook later in loondienst stond ik niet vooraan om te laten zien wat ik deed. Ik had een gegrond excuus, want ik hoefde nou eenmaal niet zo nodig. Laat mij maar gewoon mijn werk doen. Zo goed mogelijk. Achter de schermen. Alleen wist ik toen nog niet dat een vast onderdeel van je werk goed doen, betekent dat je jezelf zichtbaar maakt.

Onzichtbaar

Dat het kwartje vrij laat bij mij viel, is vrij opmerkelijk. Ik studeerde communicatie en leerde hoe ik bedrijven, producten, diensten en mensen het beste zichtbaar kon maken voor de doelgroep. Sinds mijn studie ben ik bijna iedere dag bezig met anderen zichtbaar te maken. En toch verborg ik mij het liefst achter mijn werk. Mijn resultaten zouden voor zich spreken. Als je jezelf niet zichtbaar maakt, weten mensen niet wie je bent, waar ze je kunnen vinden en welke oplossing jij hebt voor vraagstukken waar zij mee rondlopen. Simpel gezegd, als je jezelf niet zichtbaar maakt, loop je kansen mis.

Journalisten

In 2007 zette ik het eerste pr-bureau voor vrouwelijke ondernemers op. Vrouwen zijn minder zichtbaar in de media, dus kon de idealist in mij zich vol passie richten op het vergroten van zichtbaarheid van vrouwen. Het zou ten goede komen aan de economische positie van vrouwen als zij vaker vanwege hun deskundigheid in de media zouden komen. Een prachtig doel om voor te vechten. Mijn pr-bureau zat al snel vol klanten. Ik wilde echter meer vrouwen in de media hebben dan ikzelf een op een zou kunnen helpen. Ik bedacht wat tegenwoordig Vakerindemedia.nl is. Een platform waar journalisten experts vinden die buiten de ‘usual suspects’ vallen. Het was de bedoeling dat er honderden experts op het platform te vinden zouden zijn. En toen viel het kwartje…. Ik kon andere vrouwen niet helpen als ik zelf achter de schermen bleef.

Struikelangst

Ik hoor vaak dat het voor mij waarschijnlijk makkelijk is om op een podium te staan, interviews te geven en een camera op mij gericht te hebben. Geloof me, als er iemand naar angstzweet rook toen ze haar eerste vlieguren maakte op gebied van zichtbaarheid, dan was ik het wel. Bang dat ik door de mand zou vallen omdat ik misschien niet op alle vragen antwoord zou weten. Bang dat ik niet uit mijn woorden zou kunnen komen. Bang om te struikelen, op welke manier dan ook. Bang dat mijn hoofd boven het maaiveld eraf gehakt zou worden.

Bereik vergroten

Toch besefte ik dat mijn oplossing, waarmee ik veel mensen op een laagdrempelige manier aan publiciteit help, onzichtbaar zou blijven als ik ook onzichtbaar bleef. Dus zei ik ‘ja’ toen ik gevraagd werd voor presentaties. Mijn enthousiasme voor het verder kunnen helpen van mensen die in het publiek zaten, bleek sterker dan mijn angst om fouten te maken. Ik leerde mijzelf te focussen op het feit dat ik op een (media)podium meer mensen bereik en dus meer mensen kan helpen. Dat ik in het begin dagen van te voren al bloednerveus was, nam ik voor lief.

Bescheidenheid overboord

Ik ben ‘ja’ blijven zeggen en werk tegenwoordig zelfs heel actief aan de zichtbaarheid van mijzelf als expert. Hoe meer ik mijn kennis ben gaan delen, hoe vaker klanten en zakenrelaties zeggen dat ik goed ben in mijn vak en dat ze mij waarderen als expert. Dat geeft je zelfvertrouwen. Het begint echter bij het hardop zelf uitspreken dat je iets goed doet. Als jij al geen vertrouwen in jezelf toont, hoe kun je dan van je klant verwachten dat hij of zij je vertrouwt en je geloofwaardig vindt? Je bescheidenheid kan flink dwars liggen. Durf deze dan ook overboord te gooien.

Uit je comfortzone

Om te horen en lezen dat ik anderen inspireer om ook meer zichtbaar te worden, is de mooiste bevestiging dat het goed is geweest om jaren geleden uit mijn eigen comfortzone te stappen. Als je van jezelf geen fouten mag maken, laat je jezelf nooit optimaal zien en blijf je eigenlijk nog steeds verborgen. Omhul je kennis en expertise niet met vraagtekens, maar deel het. Lijkt het je eng om interviews of presentaties te geven? Begin klein en probeer zoveel mogelijk vlieguren te maken. Laat je alleen interviewen over onderwerpen waar je deskundig in bent. Probeer ook het debat op jouw vakgebied op te zoeken. Durf je mond open te trekken. Ook als je denkt dat iedereen van je verwacht om je stil te houden. Bouw aan het zichtbaar maken van je kennis. Dat moet een vast onderdeel van je werk zijn. Steek je hoofd boven het maaiveld uit. Wie hem eraf wil hakken is.waarschijnlijk jaloers op jouw lef om je te durven onderscheiden. Met jezelf zichtbaar maken, val je niet door de mand maar creëer je een vangnet voor kansen. Dat ben jij toch waard?

Meer weten over Janneke van Heugten

LinkedIn I Twitter I Website  I Boeken als spreker

[form id=”87070″ /]