Larinda Bok: Mijn carriereswitch op 56-jarige leeftijd

Twee jaar geleden zette ik op 56-jarige leeftijd een nieuwe stap in mijn leven. Van ervaren zorgmanager werd ik imageconsultant en startte mijn eigen bedrijf. Ik vertrouwde volledig op de nieuwe koers in mijn leven. Het begon vijf jaar geleden al te kriebelen, toen kreeg ik met twee vriendinnen van de coachopleiding, een kleur- en stijladvies. Het leek mij zulk mooi werk om te gaan doen! Toch had ik het goed naar mijn zin als zorgmanager; ik had een vaste arbeidsovereenkomst, een goed salaris en hoefde geen onregelmatige tijden te werken. Als ik imageconsultant zou worden, vielen die zekerheden allemaal weg. Ik besloot om tot mijn pensioen in de zorg te blijven werken.

Aan de slag

Dit liep echter anders dan gepland: twee jaar geleden stopte ik met mijn werk, omdat het niet goed meer voelde. De nare manier waarop ik wegging, zorgde ervoor dat ik op het randje van een burn-out belandde. Als christen en als mens had ik mijn vragen bij het nemen van mijn ontslag. Waarom gebeurde dit alles? En waarom op deze manier? Ik begreep er niets van, ik geloof vast en zeker dat niets toevallig gebeurt. Door bidden en over Bijbelgedeelten te mediteren kreeg ik dagelijks zicht op de stappen die ik kon gaan zetten. Daarnaast kreeg ik ook vaker de bevestiging dat het opzetten van een imagostudio een goed besluit was. De kriebels om als imageconsultant aan de slag te gaan kwamen in alle hevigheid opzetten en op dat moment had ik weinig te verliezen. Tja……en dan ga je aan de slag. Ik volgde een assessment om bevestiging te krijgen en om te zien of het ondernemerschap bij mij paste. Ik leerde meer over mijn valkuilen en kreeg inzicht in de dingen waar ik goed in ben. Ik ervoer hoeveel energie ik kreeg als ik over een eigen onderneming nadacht. Ik schreef een ondernemingsplan en volgde een gedegen opleiding voor kleurstylist, kledingstylist en imageconsultant. Toen kwam het meest spannende moment dat ik naar buiten kon brengen dat ik een totaal andere richting insloeg. Hoe zou mijn omgeving reageren? De spotlights waren op mij als mens gericht en ik moest zichtbaar als ondernemer worden. Vragen als: Zou ik mij wel goed kunnen presenteren? Ben ik niet te kort gediplomeerd? Ben ik wel deskundig genoeg? speelden een belangrijke rol.

Afspraken maken

De grootste uitdaging kwam om de hoek kijken toen ik een grote zorgorganisatie wilde benaderen om hun medewerkers te coachen in hun persoonlijke presentatie. Het duurde een paar dagen voordat ik de telefoon durfde te pakken om iemand te spreken. Ik kreeg een manager aan de telefoon die zag dat de persoonlijke presentatie van zijn zorgmedewerkers niet ten goede kwam aan de betrouwbaarheid en de kwaliteit die hij als zorgorganisatie uit wilde stralen. Hij wilde graag met mij, mede vanwege mijn zorgervaring, in gesprek. De afspraak stond! Sindsdien zorgt iedere klant dat ik door ga en gemotiveerd blijf. Iedereen gaat met zoveel zelfvertrouwen en nieuwe inzichten de deur uit; dat gun ik iedereen! Er zijn nog zoveel mensen die niet voor een groep durven te staan, die zichzelf niet mooi vinden, die het moeilijk vinden de juiste uitstraling in hun outfit aan te brengen, die onzeker zijn over hun persoonlijke presentatie. Ik zou de hele wereld wel willen toeroepen: “investeer in jezelf, je bent het waard’’. Het levert je ook zoveel zelfvertrouwen, complimenten en betere zaken op.

Doorzettingsvermogen

Ik ben trots op mijn doorzettingsvermogen en dat ik de stap naar deze carrièreswitch heb gezet. Van een muurbloempje ben ik uitgegroeid tot iemand die voor grote groepen presentaties over persoonlijke presentatie en personal branding geeft en daar ook nog eens energie uit haalt. Ik word regelmatig benaderd door mensen die overwegen om een eigen onderneming te beginnen. Ik raad iedereen bij de overweging van een carrièreswitch aan om te gaan doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Kies niet voor (schijn)zekerheden. Een eigen bedrijf kan je helemaal inrichten zoals jij zelf wilt en dat geeft zoveel energie! Ik richt mij nu op het werk waar ik goed in ben en ik wens ieder mens de zekerheid van het geloof op hun levensreis toe.

“Je bent niet verantwoordelijk voor alles wat er in je leven gebeurt, maar wel voor wat je ermee doet.”

[form id=”87070″ /]