‘De Maand van Gloria van Ewijk’ in OPZIJ magazine

Ondernemer Gloria van Ewijk (39) wandelt in de nacht van 18 op 19 juni, De Nacht van de Vluchteling, van Rotterdam naar Den Haag. Ze wil begrip en aandacht vragen voor vluchtelingen.

Met haar bedrijf, Life Impact Company, coacht en adviseert ze bedrijven. Door zich in te zetten voor vluchtelingen wil ze ondernemers inspireren dat ook te doen.

Hard aan het trainen?
‘Absoluut, iedere week. Het is de eerste keer dat ik zoiets doe en ik ben niet sportief. Af en toe is het echt afzien. Ik ben niet groot, dus ik moet twee keer zo snel lopen om iedereen bij te houden. Maar ik ben een doorzetter en ik train, dus het moet goed komen.’

Er zijn veel goede doelen, waarom kies je voor de vluchtelingen?
‘Toen de vluchtelingenproblematiek vorig jaar zichtbaar werd in Europa, was ik daardoor van slag. Vluchtelingen zijn overgeleverd aan de goedheid van de mensen. Maar ik zag dat het juist niet het beste in mensen naar boven haalde. Dat beangstigt me, juist in onze samenleving waar mensenrechten hoog in het vaandel staan. Ik kreeg intrinsiek het gevoel: ik moet iets doen. Ik moet zorgen dat ik kan zeggen: ik heb gevoeld dat het niet klopte en iets gedaan. Ik zie de vluchtelingen als slachtoffers en niet als – zoals sommigen – potentiele daders die ons weet-ik-het-wat aan willen doen. Het gevoel van onrecht drijft me om vluchtelingen een stem te geven.’

Wat vind je van de manier waarop hier het debat gevoerd wordt?
‘In de media hebben negatieve verhalen de grootste aantrekkingskracht. Er zijn veel prachtige initiatieven die niet door de massa worden opgepikt. Er is een meerderheid die zich, net als ik in het begin, niet durft uit te spreken. Terwijl dat juist hard nodig is.

Waarom betrek je hier je bedrijf in?
‘Eerst bakte ik koekjes voor het goede doel. Dat was leuk, maar de impact was nihil. Het bleek niet mijn kernkwaliteit, daarbij is het bereik van mijn bedrijf veel groter.’

Wat hebben je inspanningen voor Life Impact Company betekend?
‘Eerst vreesde ik dat mijn betrokkenheid met vluchtelingen klanten zou afschrikken, maar hoewel het paradoxaal klinkt, heeft het mijn bedrijf verder geholpen. Mensen snappen nu wat ik wil: andere bedrijven bewegen tot een ander doel dan winst maken alleen.’

Wat vind je van de zorgen om de positie van de vrouw in Nederland?
‘Deze vluchtelingen hebben andere normen en waarden. Het is aan ons om te zeggen wat de onze zijn. We moeten zelf wel naar die normen en waarden leven, dat gebeurt niet altijd. Dat is de dubbele standaard. Ongelijkheid zit ook in onze cultuur. Laten we die aanpakken, en die van andere erkennen maar vooral niet groter maken, dat roept alleen maar meer angst op. Er is een visie en een toekomstgericht plan nodig om integratie mogelijk te maken. Dan komen we verder.’

*De Nacht van de Vluchteling wordt, sinds 2010, georganiseerd door Stichting Vluchteling. Er is ook een sponsorloop van Nijmegen naar Arnhem. Er zijn ruim tweeduizend lopers.

[form id=”87070″ /]