Hans Lodders: Nooit de makkelijkste weg!

Ik ben ondernemer, partner in een groeiend advies en softwarebureau, en daarnaast stuur ik grote programma’s aan rondom vernieuwing in triple helix verband.

Complexe en spannende trajecten, waarvan de uitkomsten vooraf niet bekend zijn. Tot slot ga ik vanaf deze week beginnen met een master; 28 uur per week naast mijn toch al drukke werkweek. Dat laatste betekent keuzes maken. Vooral op privé en sociaal terrein. Dat het een executive master is op mijn interessegebied (Media Innovation) en dat hij in theorie in een jaar af te ronden is, maakt dat ik geloof dat het moet kunnen. Maar het wordt een intensief jaar…

“Nooit de makkelijkste weg. Dat houdt het leven boeiend en je als mens groeiend”

Kan het niet wat makkelijker?

Die veelheid aan werkzaamheden maakt wel eens dat ik bij me zelf denk: ‘kan het niet wat makkelijker? Zou ik me niet eens op één ding tegelijk moeten richten? En ja, dat zou het leven ongetwijfeld minder complex maken, maar tegelijkertijd ook een stuk minder boeiend! Zoals ik al zei ben ik partner bij een advies en softwarebureau, het heet MindMatters en is gevestigd in Amersfoort. Wij positioneren ons wat a-typisch: we zijn in eerste instantie een adviesbureau dat adviseert op het gebied van het optimaliseren of vernieuwen van de relaties tussen organisaties en hun klanten. In dat kader hebben we een software-tool zelf ontwikkeld en op de markt gebracht. Die tool heet ContactMatters en draait o.m. bij Greenpeace, WNF en NRC Media. Mooie klanten!

Toch merkten we in de afgelopen jaren dat acquisitie van nieuwe klanten lastig en tijdrovend is. De concurrentie neemt sterk toe en technologische veranderingen (zoals webbased en cloud) gaan in rap tempo. Al met al dwingen deze externe ontwikkelingen ons ertoe om aan de slag te gaan met een grootschalige vernieuwing en verbetering van onze software. Tot dusver financierden we de software ontwikkeling met eigen geld, maar zo langzamerhand ontkomen we er niet aan om aanvullende externe financiering te vinden. Kortom, de druk neemt toe, de afwegingen worden complexer en we zijn zo langzamerhand écht aan het ondernemen. En dat vergt meer aandacht.

Geen standaardhokje

Dus ook hier geldt dat focus op het bedrijf écht zou helpen om het bedrijf te laten groeien. Maar tegelijkertijd wil ik zelf ook blijven groeien en heb ik weinig zin om me in een standaard-hokje te laten duwen. Als ik me zou ‘beperken’ tot MindMatters zou dat betekenen dat ik vooral bezig zou zijn met software-ontwikkeling en –verkoop. Ongetwijfeld zou dat sneller tot een winstgevende business kunnen leiden, maar léuk vind ik het niet zo. Juist de afwisseling van ondernemen en mooie klussen doen is wat me boeit!

Want naast dat ik partner ben bij MindMatters, doe ik– onder de vlag van MindMatters – diverse advies- en projectopdrachten. Het zijn vaak complexe trajecten waarbij organisaties gezamenlijk een vernieuwing tot stand willen brengen. Mijn specialiteit ligt in het bij elkaar brengen en aansturen van diverse stakeholders, ze strategisch laten samenwerken en tegelijkertijd een concrete operatie ‘vanuit het niets’ optuigen. Dat heb ik gedaan in de duurzaamheidswereld en ben ik nu bezig te doen in de mediawereld: ik ben bezig de Hilversum Media Campus op te zetten. Dat is een brede samenwerking tussen overheid (de gemeente Hilversum, provincie Noord Holland, Beeld en Geluid), mediabedrijven (RTL, United, BNN VARA, Omroep Max, N.E.P. Ngage Media, Vodafone Ziggo en Elastique) en een aantal onderwijsinstellingen (HKU, ROC van Amsterdam, Erasmus Universiteit en Hogeschool Utrecht). En deze groep breidt nog steeds uit. Het is mooi om zo’n sectorbrede samenwerking concreet te maken en te zien groeien. Het kost geweldig veel aandacht en energie met een klein team en beperkt budget. Maar wat ís het bevredigend om iets nieuws neer te zetten met impact voor een hele sector!

Focus

Ja, natuurlijk zou focus aanbrengen in mijn professionele activiteiten helpen. Het zou mijn dagelijkse leven wellicht veel makkelijker maken. Het zou ook makkelijker zijn om uit te leggen wat ik doe. Dan ben namelijk gewoon ‘software-verkoper’. Of gewoon ‘projectmanager’, of ‘accountmanager’, of what ever. Het zou ook mijn dagindeling een stuk overzichtelijker maken. Een willekeurige greep uit mijn agenda: op maandag zit ik eerst bij MVO Nederland om het over samenwerking te hebben tussen GroenGelinkt en MVO en te kijken of we een gezamenlijke on-line community kunnen ontwikkelen (waarbij ik ook bekijk wat de mogelijkheden zijn om daar met een start-up iets te doen waar ik zijdelings bij betrokken ben). Vervolgens zit ik bij AVRO TROS om te kijken of zij partner willen worden van de Hilversum Media Campus. In de trein naar huis word ik gebeld voor een telefonische intake (in het Engels) voor mijn master-opleiding. En ’s avonds duik ik in mijn administratie, voor zowel mijn eigen BV als voor de stichting Hilversum Media Campus. Kortom: ontzettend veel schakelmomenten en bijeenkomsten in heel verschillende settings. Erg intensief en soms ook wel vermoeiend. Wat zou het lekker rustig zijn als ik gewoon voor één bedrijf zou werken!

Continue schakelen

Maar zou dat het leven ook niet saai maken? Bovendien, ik vind het enorm leuk om linkjes te leggen. En hoe meer activiteiten in diverse rollen ik vervul, hoe meer linkjes ik kan leggen en mensen aan elkaar kan knopen, hoe leuker ik het vind. Het maakt dat ik continu bezig ben, continu aan het schakelen, continu verbanden aan het leggen. En dat maakt dat mijn blik altijd open is voor nieuwe relaties en input. Door mijn werkstijl, groei ik iedere dag en kan ik veel betekenen in de opdrachten die ik doe en voor de mensen die ik tegenkom.

Meer weten over Hans Lodders

LinkedIn

[form id=”87070″ /]