Ineke Tolud: Passie moet er uit

De essentie van mijn werk is dat ik vooral de dingen doe waar ik energie van krijg. Ik wil me verbonden voelen met het product en met de mensen binnen de organisatie – en dat vind ik hier, bij Rituals.

De mensen die hier op het hoofdkantoor werken komen uit de hele wereld, we werken met zo’n 23 nationaliteiten. Zoveel culturen en verschillende temperamenten: ook dat maakt mijn werk leuk. Maar vergis je niet… Het is hard werken en er is volop actie om uiteindelijk voor onze klanten in de winkel het gevoel van luxe, spa en rust te creëren.

Mensen vragen mij wel eens hoe ik ben beland op de plek waar ik nu ben. Ik zeg altijd: ‘met een rugtas vol ervaringen die ik van jongs af aan heb opgedaan’. In Almelo ben ik samen met mijn zusje Aafje beschuit gaan inpakken bij Bolletje en daarna als afwasser in het ziekenhuis aan de slag gegaan. Een onwijs leerzame en leuke tijd. Of althans, voor even. Ik zag mezelf niet mijn hele leven daar werken. De ervaringen die ik heb opgedaan in mijn leven hebben ervoor gezorgd dat ik nu weet wat ik wel en niet wil doen.

Moeder

Het denken in onbegrensde mogelijkheden komt echt door mijn moeder. Mijn moeder is een prachtige, mooie en intelligente vrouw. Zij stimuleerde ons altijd om ergens voor te gaan en zag altijd weer andere mogelijkheden en kansen. Ze vertelde ons dat we in onszelf moesten geloven en echt onze dromen moesten najagen. Ik wilde graag zo lang mogelijk op school blijven, zodat ik kon blijven leren en ervaren. Samen met een docent heb ik de keus gemaakt om naar de kunstacademie te gaan. Vervolgens zijn we samen op zoek gegaan naar de academie die het beste bij mij paste. Ik werd toegelaten op de Hogeschool voor de Kunsten. Wat een verademing!

In het eerste jaar ben ik vooral gaan ontdekken. Heel leuk. Elke drie maanden kon ik verschillende richtingen uitproberen en ik besloot te beginnen met keramiek. Daarna ging ik schilderen, maar ik wilde meer duidelijkheid waardoor ik voor de richting modevormgeving koos. Eigenlijk kreeg ik daar een beetje spijt van, omdat ik niet zo goed ben met patronen en naaitechnieken. Mijn moeder heeft mij vaak geholpen om ervoor te zorgen dat alles op tijd af was. Ik bleek meer van de conceptontwikkeling te zijn.

Uiteindelijk ben ik afgestudeerd als Designer Modevormgeving en ging ik werken bij modebedrijven en modemerken. Ik kwam er al snel achter dat ik meer gevoel had voor de styling van winkels en ben daarom als Visual Merchandiser bij Sissy-Boy aan de slag gegaan. Dat begon heel praktisch: op de winkelvloer, dingen recht zetten, zorgen dat de verlichting goed was en modellen kleden. Echt de winkel beleven vanuit het klantperspectief. Hartstikke leuk – en ik werd er nog voor betaald ook! Met deze ervaring was ik klaar voor de volgende stap: lay-outs tekenen bij de Hema. Hierbij kwamen mijn ervaringen met het werken op de winkelvloer goed van pas. Ik kon in mijn hoofd door de winkel heenlopen, als klant kijken naar wat er nodig was en hoe je de ervaring nog beter kon maken.

Ontwikkelen

Tijdens mijn eerste gesprek bij Rituals voelde ik gelijk de positieve energie van de organisatie. Ik merkte vooral dat ik het er heel leuk vond en besloot op mijn onderbuikgevoel te vertrouwen. Ik kon direct aan de slag – en het werd hard werken. Het is nu alweer acht jaar geleden dat ik ben begonnen als designer en ik samen met projectmanager Richard de volledige designafdeling vormde. Mijn eerste functie was het tekenen van lay-outs voor de winkels. Op dat moment was ik de enige die daarmee bezig was, kun je het je voorstellen? Ik vroeg aan Richard met wie ik zou gaan werken, waarop hij antwoordde: “Kijk maar in de spiegel.”

Tja, dat is nu alweer een hele tijd geleden. Op mijn eerste werkdag ben ik gaan werken in Vectorworks, een tekenprogramma dat voor mij volledig nieuw was. Ik wilde het per se onder de knie krijgen en ging naar Nicolien van EnyaCAD om het te leren. Zij leerde mij in één dag alle kneepjes van het programma. In dit nieuwe bedrijf moest ik alles opnieuw leren en mezelf weer opbouwen. Inmiddels werken er in mijn team circa 50 mensen, verdeeld over 5 verschillende afdelingen. En… Richard is er ook nog steeds. We zijn een goed team samen en kennen elkaar nu door en door. We werken hier in een goede sfeer waarin we elkaar proberen te inspireren. Je doet het dan ook echt met z’n allen.

Trots

Privé ben ik heel trots op mijn gezin. Ik ben blij dat mijn kinderen goed in hun vel zitten. Blij dat mijn partner mijn rommel nog steeds accepteert. Blij dat ik heel dichtbij mezelf heb kunnen blijven. Dat wil ik ook meegeven aan anderen: mensen mogen zichzelf zijn en dat laten zien op het werk en in je leven. Verberg jezelf niet en deel je mening; maak jezelf zichtbaar!

Vooral op het werk vind ik een goede sfeer zeer belangrijk. Zoek met elkaar naar oplossingen. Daarbij hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar je kunt wel aardig zijn voor elkaar. Ik kan onrechtvaardigheid bijvoorbeeld niet uitstaan, blijf oprecht en ga niet pronken met andermans idee. Erken iemands bijdrage, want dat zou je graag zelf ook willen.

Geef nooit op

Als je verder wilt groeien of hogerop wilt komen, dan is het belangrijk dat je duidelijk bent over waar je de focus legt. Laat mensen weten wat je doel is in je leven en zorg dat je de juiste mensen om je heen verzamelt. Vind die knop bij jezelf om strategischer te denken en pas aan wanneer nodig. Het is belangrijk om de juiste mensen tegen te komen die je een podium gunnen en geven, anders kom je er niet. Onderzoek waarom iets een ander wel is gelukt, zodat je weet wanneer je je strategie moet aanpassen. En last but not least

Zoek naar de mensen die dichtbij je staan, vind de kaders en kijk waar je die kaders kan verbreden. En vervolgens: ga het doen. Gewoon jezelf in het diepe gooien. Geen angst hebben om te falen. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar denk dan in mogelijkheden. Dan gaat het lukken. Ook ik heb nog steeds dat mijn ideeën niet doorgaan. Maar als ik geloof in mijn idee, dan zet ik door of pas ik op het juiste moment mijn strategie aan. Ik ben vasthoudend en een echte doorzetter. Diep van binnen zal ik altijd dat modemeisje van vroeger blijven. Echter, door alles wat ik leuk vind om te doen en alle ervaringen uit mijn rugzakje te gebruiken, komen al mijn facetten tot uiting in deze prachtige job.

What else?

Dat weet ik eigenlijk niet. Ik kijk misschien te weinig vooruit. Ik geniet nu van de kleine dingen in het leven, zoals wandelen door grote steden om inspiratie op te doen, maar ook van het opkomen van de planten in mijn tuin en het maaien van mijn gras. Maar, hoe dan ook: de Passie moet eruit! Geniet van de dingen die je dagelijks doet.

Meer weten over Ineke Tolud

LinkedIn I Stuur een e-mail