Robin van Rossum: Vormgever van mijn droombedrijf

Voel jij ook dat je iets moet veranderen om gelukkiger te ondernemen, maar weet je niet hoe? Ik vertel je graag mijn verhaal. “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.” We zeggen het heel makkelijk en op Google levert deze quote zelfs meer dan 3 miljard(!) zoekresultaten op. Maar handelen we er wel echt naar? Ik heb in de loop der jaren al veel geprobeerd om meer business binnen te halen die beter bij me past. Maar deed ik wel eens ècht iets anders?

Veranderen

Mijn grootste passie is golfsurfen. In mijn werk heb ik daarom bewust gekozen voor een ‘vrij bestaan’. Als freelance grafisch ontwerper kan ik mijn eigen agenda bepalen. Als er dus goede golven zijn, kan ik alles uit mijn handen laten vallen en naar zee rijden. Ik heb daarom ook nooit de ambitie gehad om een groot ontwerp- of reclamebureau met personeel te beginnen. Ze zien me al aankomen… ergens midden op de dag het kantoor binnen komen wandelen met rood doorlopen ogen en het zoute water dat nog uit mijn neus loopt. “Ja hoor, de baas is weer wezen surfen. Lekker voorbeeld voor z’n personeel!” Mijn gebrek aan ‘kwantitatieve ambitie’ wil echter niet zeggen dat ik geen ’kwalitatieve ambitie’ heb. Ik ben altijd op zoek naar verdieping in mijn vak en hoe ik meer kan betekenen voor mijn klanten. Deze zoektocht heeft in de loop der jaren geresulteerd in diverse initiatieven. Een online platform voor jonge ontwerpers, diverse samenwerkingen, toch een branding bureau en vooral heel veel schaven aan ‘de perfecte werkmethode’ om mijn klanten zo doeltreffend mogelijk te kunnen laten communiceren. Tot ik me realiseerde dat ik meer bezig was met de inhoud dan met gezond ondernemen. Er moest iets veranderen! Ik wilde weten hoe ik mijn (potentiële) klanten duidelijker kon maken wat mijn werkwijze precies is en waarom deze nuttig voor ze kon zijn. Ik zocht het antwoord vooral in de manier waarop ik dit communiceerde, maar kwam er (mede dankzij Life Impact Company) achter dat ik toch echt wat dieper moest graven. Mijn missie werd ‘minder pleasen door duidelijker mijn grenzen aan te geven’. Wat zijn mijn grenzen en wat voor een ondernemer wil ik zijn? Het kostte wat tijd en wilskracht om daar achter te komen.

Surf project

Het bleek uiteindelijk helemaal niet moeilijk. Ik moest gewoon geen allemansvriend meer zijn door altijd maar iedereen tevreden te willen stellen (iets wat ik mijn klanten overigens al jaren adviseer). Mijn dienstenpakket heb ik vereenvoudigd tot een werkmethode waar ik meer dan 100% achter sta en die past bij mij en mijn ideale klant. En, belangrijker nog, het idee dat je werk en privacy gescheiden moet houden heb ik overboord gegooid! Ik ben op zoek gegaan naar hoe ik mijn grootste passie kan integreren in mijn dagelijkse werk. Zo ben ik terecht gekomen bij het Surf Project. Een vrijwilligersorganisatie waarmee we surfles geven aan kinderen met Down, autisme of ADHD. Dit heeft een positief effect op de ontwikkeling van de kinderen en geeft het zelfvertrouwen een enorme boost. Ze worden er fysiek fit van en het vergroot de sociale vaardigheden. Per les zie je ze gewoon groeien. En de feedback die we krijgen van ouders is overweldigend. Ik ben enorm dankbaar dat ik nu deel uitmaak van de organisatie en geniet ongelooflijk van het surfen met onze kinderen. Naast begeleider in het water, ben ik verantwoordelijk voor de communicatie en de grafisch vormgeving.

Droombedrijf

Mijn droom is dat ik kan wonen aan een vette surfspot zonder in te boeten op mijn huidige levensstijl. Onmogelijk dachten mijn vriendin en ik, want dat betekent met ons gezin verhuizen naar een ander land. Dat vonden we toch net iets te spannend. Maar toen in 2014 de plannen voor de eerste commerciële ‘wavepool’ in Engeland bekend werden gemaakt, wist ik het zeker. Dat moeten wij ook hebben in Nederland!
Dream big, start small. But most of all… start! (Simon Sinek)
Een wavepool is een ondiep bassin van circa 100 x 200 meter waarin kunstmatige golven worden geproduceerd om op te surfen. Het kostte wat doorzettingsvermogen om de juiste partners en lokatie te vinden. Maar voor mij telde maar één ding: als die pool er eenmaal is, wil ik een ‘ticket for life’ zodat ik iedere dag kan surfen. Tijdens mijn zoektocht werd me echter duidelijk dat ik de kans van slagen van dit omvangrijke project (mijn droom!) voor het grootste deel in eigen hand had. Na een goed gesprek met de managing director van de wavepool in Engeland heb ik de knoop door gehakt. Niks alleen een ‘ticket for life’. Met de wavepool komt voor mij echt alles samen. Als mede-eigenaar kan ik mijn werk als ontwerper en communicatie-adviseur gewoon blijven doen, met perfecte golven aan mijn voeten. Die wavepool wordt mijn nieuwe toekomst! Vanaf dat moment zit het gas er flink op en worden de plannen per dag concreter. Als alles goed blijft gaan, openen we begin 2019.

Geloof

Frustreer jezelf niet door te focussen op die ene perfecte manier waarmee je je doel zo snel mogelijk kunt behalen. Verander je gewoontes en neem daar de tijd voor. Je zult zien dat je doel langzaam steeds dichterbij komt en je misschien nog wel veel meer bereikt. Geloof in jezelf, durf te kiezen en ga ervoor. Je wordt er echt gelukkiger van!

Meer weten over Robin van Rossum

LinkedIn I Website I Surfproject

[form id=”87070″ /]