Ingrid Bennink: Het leven bestaat uit keuzes maken

Eind 2010 raakte ik mijn baan kwijt door het overlijden van mijn werkgever. Het was voor mij het moment waarop ik besefte dat ik dingen anders wilde in mijn leven. Hoe precies? Ja, dat was de vraag. Ik ontdekte dat ik vooral behoefte had aan meer ruimte. Ruimte om nieuwe dingen te doen en nieuwe mensen te ontmoeten.  De kinderen werden groter en ik wilde mijzelf uitdagen. Ik wist van mijzelf dat ik goed was in het organiseren van dingen en dat ik dat heel effectief kon en met oog voor de mensen die erbij betrokken zijn. Daar wilde ik wat mee en dus schreef ik me in bij de KvK. Stuiterend van de energie stond ik met mijn Kvk nummer in de hand weer buiten. Ik kwam er echter al snel achter dat ik geen flauw benul had wat ondernemen eigenlijk precies inhield. Een uitgewerkt idee had ik niet en een plan al helemaal niet. Waar moest ik in hemelsnaam beginnen? Die eerste jaren waren dan ook erg rommelig. Ik deed wat er op mijn pad kwam, werkte in tijdelijke banen, raakte betrokken bij non-profit projecten en bij de opstart van nieuwe concepten. De eerste jaren van mijn ondernemerschap heb ik dan ook vooral gebruikt om inzicht te krijgen in mijzelf en in de facetten van ondernemerschap. Ik heb aan den lijve ondervonden dat het neerzetten van een bedrijf veel meer van je vraagt dan het hebben van een leuk idee of ergens goed in zijn. Ondernemen betekent ook dat je allerlei activiteiten moet ontplooien die buiten je comfortzone liggen en/of die je je eigen moet maken. Juist in die activiteiten die buiten mijn comfortzone lagen, kwam ik mijzelf gigantisch tegen.

Persoonlijkheid

Het ondernemerschap confronteerde mij met een deel van mijn verleden waarvan ik dacht dat ik het afgesloten had en waar ik ook eigenlijk liever niet meer aan herinnerd wilde worden. Ik ondervond dat die periode veel meer impact op mijn leven had gehad dan ik me bewust was. Die periode heeft de ontwikkeling van mijn persoonlijkheid verstoord en heeft geleid tot een heleboel hardnekkige en beperkende overtuigingen. Ondanks dat ik als kleuter vrij, onbevangen en open was, werd ik op de basisschool het mikpunt in de klas. Ik miste de aansluiting met andere kinderen. In die tijd heb ik geleerd om me ‘onzichtbaar’ te maken, continu te observeren en mijn omgeving te scannen op ‘veiligheid’. Ik probeerde me zo veel mogelijk aan te passen aan wat ik dacht dat er van me verwacht werd. In mijn ondernemerschap werden exact die dingen van me gevraagd die ik nooit geleerd had, want ondernemen draait om zichtbaarheid en profilering van je dienstverlening. Ondernemen is ook geen 9 tot 5 job, je hebt geen vaste dag/weekindeling en geen vast maandinkomen. Een echte uitdaging voor iemand die altijd de veiligheid had gezocht.

Uitdagingen

De eerste keer dat ik naar een netwerkbijeenkomst ging, liep ik bijna weg. Ik had geen flauw benul hoe dat werkte en vanuit mijn onzekerheid durfde ik zeker niet op iemand af te stappen. Want zit iemand wel op mij te wachten en wat zeg je dan? Toch dwong ik mijzelf om in ieder geval een kop koffie te drinken en te doen waar ik een kei in ben; observeren en de situatie ontleden. De volhouder wint en nu geniet ik van de leuke gesprekken en de positieve energie die veel ondernemers uitstralen. De volgende uitdaging was mijn eerste afspraak ergens aan de andere kant van het land. Ik had een hekel aan autorijden op snelwegen of onbekende wegen, maar ik realiseerde me dat ik die auto in moest als ik ondernemer wilde worden. De nacht voor de afspraak lag ik er wakker van. De volgende dag stapte ik met buikpijn en klotsende oksels in de auto. Het rijden ging goed en nu vind ik rijden zowaar echt leuk! De derde grote uitdaging was het op de voorgrond treden. Het mijzelf neerzetten als boegbeeld van mijn bedrijf. Mijzelf introduceren, pitchen en presenteren. Ook die schroom heb ik overwonnen en ik vind het nu leuk om mijn verhaal te mogen vertellen. Ik heb ondervonden dat je veel meer kunt dan je denkt als je je mindset verandert, want het zijn je eigen irreëele overtuigingen die je tegenhouden.

Keuzes

Ik heb de keuze gemaakt om anders met mijn angsten om te gaan omdat de wens om ondernemer te zijn sterker was dan mijn angst. Ik ben zo blij dat ik die stappen gezet heb! Ze waren niet altijd gemakkelijk maar hebben me persoonlijk en zakelijk heel veel gebracht.
‘Het leven bestaat uit keuzes maken’. Dat zei mijn vader vroeger tegen mij.
Mijn vader had hij gelijk. Ik heb ervaren dat alle kleine veranderingen die je aanbrengt in je leven, uiteindelijk leiden tot één grote verandering. Voor mij begon het met inzicht in mijn behoeften en wensen. Ik heb gekeken welke factoren er binnen mijn invloedssfeer lagen en heb stapje voor stapje toegewerkt naar het niveau waar ik nu sta. Daar ben ik natuurlijk super trots op!

Meer weten over Ingrid

LinkedIn I TwitterWebsite

[form id=”87070″ /]