Roland Rutten: Risico’s nemen kan je leren

Op negentien jarige leeftijd besloot ik na lang twijfelen om een bedrijf te starten en de wereld op deze manier te gaan ontdekken. Ik ben Roland Rutten en eigenaar van het concept- ontwikkelingsbedrijf 2R Development.  Ik heb net zoals vele jongeren verschillende bijbaantjes gehad, maar voelde altijd de drang om mijn bazen te helpen met het ontwikkelen van nieuwe ideeën en concepten. Uiteindelijk vulde ik het formulier in op de KvK- website en maakte ik een afspraak. Anderhalf jaar later ben ik fulltime bezig met het ondernemen en mag ik vele leuke en uitdagende projecten doen voor heel veel verschillende soorten bedrijven. Dit heeft gezorgd voor de enige ervaring en een visie op het nieuwe ondernemen.

Risico’s nemen kan je leren

In het begin durfde ik geen enkel risico te nemen en probeerde ik zoveel mogelijk projecten zelf uit te voeren. Dit zorgde voor frustratie en tegenslagen en ik moest accepteren dat je niet alles alleen kan doen. Naarmate de tijd vorderde ging ik zoeken naar andere jonge freelancers en bedrijven om mee samen te werken om de mooiste dingen te creëren. Allemaal leuk en aardig, maar wil je echt bepaalde projecten tot een goed einde brengen, dan moet er soms veel risico worden genomen. Het is elke keer goed uitkijken en hopen dat het een succes wordt, maar wat een kick geeft het als het wel lukt en de consument lovend is over je concept. Naast de vele lessen over onderhandelen, netwerken en pitchen heb ik een hele belangrijke les geleerd: durf fouten te maken! Zelfs al moet je dan bepaalde excuses maken aan de opdrachtgever. Fouten maken wordt nog regelmatig gezien als iets slechts en wordt vergeleken met falen. Hoe meer fouten ik heb gemaakt, hoe beter ik ben gaan ondernemen en hoe beter ik een opdrachtgever kan helpen. Vergeleken met het begin pak ik nu dingen veel meer gestructureerd aan en weet ik hoe nu hoe een project met tegenslagen als nog tot een goed einde gebracht kan worden. Wat mij betreft moeten scholen hun leerlingen stimuleren om door fouten te maken een nieuwe oplossing te vinden. Wellicht door ze een bedrijfje op te laten starten en pas te ondersteunen als ze er echt niet uit komen. Ja, waarschijnlijk maken ze grove fouten en raken ze ‘klanten’ kwijt, maar één ding is zeker: ze zullen het de volgende keer helemaal anders aanpakken om dat nare gevoel en de nodige problemen te voorkomen.

Zeker zijn met onzekerheid

Momenteel werk ik hard om verschillende projecten af te ronden en de nieuwe ideeën stromen binnen, maar ik realiseer me ook dat het zomaar ineens kan omslaan. Dit heeft mij motivatie gegeven om hard te werken en de droom om andere jonge ondernemers te helpen met hun bedrijven. Uiteindelijk kan je zoveel meer doen door samen te werken en te zorgen dat bepaalde producten op de markt komen die ervoor gaan zorgen dat mensen duurzamer kunnen leven met de luxe van nu. Om te eindigen wil ik jou als lezer meegeven dat de kansen liggen in de samenwerking tussen jong en oud. Vaak hebben de jongere mensen geen ervaring met structuur en tegenslagen, maar de oudere ondernemers al wel. Maar zo hebben de ervaren ondernemers weer moeite met de innovatieve ideeën van nu. Als deze samen kunnen werken, dan gaan de mooiste oplossingen en concepten ontstaan!

Meer weten over Roland

LinkedInI Twitter IWebsite

[form id=”87070″ /]