Maaike Agricola: stapt uit haar comfortzone uit

In tegenstelling tot veel van mijn leeftijdsgenoten ben ik niet in loondienst. Sinds september 2014 heb ik mijn eigen recruitmentbedrijf; Talentlinker. De ambitie van Talentlinker is om hoogopgeleide studenten en starters te koppelen aan interessante stages en startersfuncties binnen juist die middelgrote en kleine bedrijven (ook start-ups) die je als werkzoekende nog niet kent. Ik ben Maaike Agricola, 24 jaar en woon in Amsterdam. Ik werk momenteel voor een vijftiental van dat soort bedrijven en spreek wekelijks vele young professionals over hun motivatie, ambities en onderzoek dan of er een match is met een van mijn klanten. Dat klinkt indrukwekkend, maar uiteraard ging het opzetten van Talentlinker niet over één nacht ijs.

Recruitmentwereld

Tijdens mijn master in Arbeids- en Organsatiepsychologie liep ik stage bij headhunterskantoor Fairlane in Amsterdam en leerde ik de recruitmentwereld kennen. Ik merkte dat ik hier energie van kreeg; je bent namelijk in staat om zowel voor je kandidaat als het bedrijf waar hij of zij gaat werken van waarde te zijn, door hen aan elkaar te koppelen. Een mooie combinatie van werken met mensen, maar ook commercieel bezig zijn. Destijds speelde het idee om zelf zoiets op te zetten al wel eens door mijn hoofd…

Maar een bedrijf opzetten, kon ik dat wel? En waar begin je dan?

Het antwoord daarop is simpel; bij het begin, dus door de knoop door te hakken en gewoon aan de slag te gaan. Ik was inmiddels begonnen met mijn tweede master in Business Administration, omdat ik het gevoel het nog niet uitgeleerd te zijn. Naast deze studie wilde ik mezelf eens écht uitdagen; iets doen waarvan ik aanvankelijk dacht het niet te kunnen. Dus zei ik mijn bijbaantje als oestermeisje op en ben ik gestart met Talentlinker.

Vrijheid

Ik merkte namelijk dat in mijn omgeving destijds veel mensen op zoek waren naar een serieuze stage of startersbaan. Vaak begin je dan bij grote bedrijven, die je al kent. Dat staat goed op je CV en het brengt natuurlijk een bepaalde veiligheid met zich mee. Sommige mensen komen echter veel beter tot hun recht in een wat kleiner bedrijf, alleen hoorde ik vaak één probleem… welke bedrijven zijn dat dan en waar zitten ze? Daarom koppel ik young professionals aan kleine en middelgrote bedrijven die je waarschijnlijk nog niet kent, maar die wel de vrijheid en mogelijkheden bieden waar je naar op zoek bent. De combinatie met mijn master Business Administration was vaak niet ideaal en ronduit hectisch te noemen. Als ik in de universiteitsbibliotheek aan het studeren was, moest ik de stilteruimte uit rennen om een belletje van een klant op te nemen. Tijdens die eerste periode, waarin ik niet volledig op studie of Talentlinker kon focussen, heb ik veel getwijfeld. Ga ik wel klanten vinden? En nemen ze mij als (destijds) 23-jarige wel serieus? Ook vond ik het lastig om iedereen over Talentlinker te vertellen, bang dat mensen mijn idee onrealistisch vonden of dat ik wilde opscheppen over mijn eigen bedrijf. Als ik nu op deze periode terugkijk, heb ik er één ding wel van geleerd; niemand heeft ooit negatief gereageerd wanneer ik hen vertelde waar ik mee bezig was. Juist door iedereen over je plan te vertellen, doe je weer waardevolle connecties op.
Het klinkt zo simpel, maar voor mij was dit echt een stap die ik moest nemen.
Toen ik afgelopen zomer was afgestudeerd was dat een mooi moment om na te denken wat ik met Talentlinker wilde doen. Omdat ik toch al een en ander naast mijn studie had opgebouwd (de eerste klanten en plaatsingen waren binnen), besloot ik fulltime aan de slag te gaan. Zo was mijn focus-issue getackeld (ik had nu alle tijd voor mijn bedrijf) en ik stelde mezelf duidelijke doelen die ik behaald moest hebben voor het einde van 2015. Dat verliep gelukkig soepel, en momenteel ben ik weer met een hoop spannende plannen bezig. Waarbij ik ongetwijfeld ook weer uit mijn comfortzone moet stappen…

Jezelf uitdagen

Dat wil ik namelijk duidelijk maken; door te blijven hangen in je veilige en bekende omgeving is de kans een stuk kleiner dat je successen behaalt waarvan je jezelf versteld doet staan. Door jezelf uit te dagen en juist die dingen te doen waar je vantevoren flink tegen op kan zien, bereik je uiteindelijk ook meer dat je misschien voor mogelijk gehouden had. Overall is dit één van de belangrijkste dingen die ik de afgelopen anderhalf jaar geleerd heb; die comfortzone uit! Daar heb je in mijn ogen overigens geen hogere wiskunde, klaarstaand leger aan investeerders of een CV van de bovenste plank voor nodig; door met een portie lef in het diepe te springen kom je een heel eind. Dus; daag je zelf zo nu en dan eens even flink uit. Wie weet waar je over een paar jaar staat… Ik ben benieuwd!

Meer weten over Maaike Agricola

LinkedIn

[form id=”87070″ /]