Petra Iuliano: Je hebt veel te veel fantasie!

Wie mij ooit had gezegd dat ik in de marketing en sales terecht zou komen en zelfs met die kennis een eigen bedrijf zou beginnen, had ik keihard uitgelachen. Ik heb van origine Italiaans, Frans en Europees Recht gestudeerd. Ik had niets met commercie, wel met literatuur, poëzie en lekker neuzen in boeken. Wat hou ik toch van dromen en fantaseren. Mijn moeder zei vaak tegen mij: ’’Je hebt veel te veel fantasie!’’ En hoe heerlijk is het dat ik nu mijn verbeeldingskracht en creativiteit inzet om mijn klanten meer geld te laten verdienen.

Fantasierijk

Maar het ondernemerschap is mij niet met de paplepel ingegoten. Ik kom uit een arbeidersgezin. Mijn vader is vanuit Zuid-Italië in 1961 als gastarbeider naar Nederland gekomen. Mijn moeder is een geboren en getogen Rotterdamse. De combinatie van mijn ouders typeert mij. Ik heb een flexibele fantasierijke geest en sta tegelijk met beide benen op de grond. Mijn ouders werkten keihard en eisten dat ook van mij op school. Ik was alleen niet zo van het harde werken, wel van het heel veel spelen. Ik ben daarom twee keer op de middelbare school blijven zitten. Mijn ouders vonden het vreselijk. Uiteindelijk zag ik toch het licht en werd ik serieuzer. Ging Europese Studies studeren. Na mijn afstuderen kwam ik in de commerciële wereld terecht. Ik pakte van alles aan want in 1991 was er niet veel werk. In 1994 deed ik een psychologische test. Hieruit bleek dat ik aanleg heb voor marketing en sales. ‘’Huh marketing, wat is dat? En sales, nee dat meen je toch niet? Dat zijn toch van die gladjakkers?’’

Ego

Ik volgde het advies op en ging aan de slag met banen in de sales en marketing. Maakte, mede dankzij mijn talenkennis, carrière in de internationale corporate wereld. Eenmaal ondernemer (2010) viel het allemaal niet mee. De arrogantie en de stoere mannelijke energie die ik nodig had om in de corporate wereld te overleven werkte niet bij het omgaan met klanten. Het was zoveel persoonlijker en emotioneler dan wat ik op dat moment kon opbrengen. Iets ‘voelen’, ik had geen idee hoe dat werkte. Heb diepe buigingen moeten maken voor mijn ego. Echt stappen terug gedaan in de ‘kijk mij nou eens jou vertellen hoe het zit manier’. Ik kwam mijzelf tegen en leerde dat ik dichter bij mijn hart moest zijn. Daar bovenop kwam ik vanaf eind 2013 in aanraking met spiritualiteit. De jaren erna maakte ik een enorme transformatie door. Toen ik in 2009 de corporate wereld verliet wist ik dat ik niet meer in loondienst wilde. Ik wist en voelde dat ik daar niet zodanig persoonlijk kon groeien als in het ondernemerschap. Het is mega confronterend om jezelf als ondernemer te ontplooien. Je hebt jezelf voortdurend uit te dagen, plannen te maken, te motiveren, beslissingen te nemen, keuzes te maken etc. Je hebt behoorlijk wat energie nodig om jezelf op de kaart te zetten, jezelf zichtbaar te maken en als expert in je vak gezien te worden. Er is geen bedrijf die dat voor jou doet en jou ervoor betaalt. Je hebt het zelf te doen en je er voor meer dan 100% inzetten.

Veel ondernemers vatten het veel te romantisch op.

Ze zien het ondernemerschap alsof ze zichzelf een baan bezorgen. Zo werkt het niet. Om het vol te houden is het belangrijk je bedrijf een vehikel te zien om iets groters neer te zetten dan jijzelf en in hulp te investeren van anderen die verder zijn dan jij.

Zelfbewustzijn

In 2016 las ik het boek Bewustzijn van Anthony de Mello. Toen wist ik: in 2017 wil ik een stap verder gaan, mijzelf nog meer stretchen. Mijn thema voor dit jaar is ‘Zelfbewustzijn’. Dit betekent dat ik mijzelf steeds van een afstand bekijk en observeer wat ik zou kunnen veranderen om te groeien. Velen denken wellicht dat ik gemakkelijk uit mijn hok kom, maar niets is minder waar. Ik vind zichtbaar zijn best nog een ding. Het maakt je zo kwetsbaar. Ook bij mij spoken gedachten als: ‘’ik ben niet goed genoeg’’ en ‘’wie ben ik nou’’ door mijn hoofd. Als ondernemer vind ik het belangrijk mijn leiderschap te groeien. Met leiderschap bedoel ik grip krijgen op mijn leven en deze leiden zoals ik wil. Ik weet ook al dat leiderschap in 2018 mijn thema wordt. Ik groei dit jaar stap voor stap daar naartoe. Daar hoort groeipijn bij. Mensen in je team aannemen en van anderen afscheid nemen. Het betekent voor mij ook focussen op de klanten die echt willen business bouwen en mijzelf neerzetten als de topexpert in wat ik doe. Meer en meer zichtbaar zijn wordt belangrijker en dat leidt tot uit de comfortzone stappen, met kritiek durven omgaan, kwetsbaar durven zijn en opnieuw je ego opzij zetten.

Het is uitdagend, maar ik voel dat ik leef.

Meer weten over Petra Iuliano

LinkedInI FacebookI Twitter IWebsite

[form id=”87070″ /]