Zes feministen over ongelijkheid

Gloria (40) besloot zeven jaar geleden om haar baan bij de overheid op te zeggen en te gaan ondernemen. Haar onderneming Life Impact Company is een training, coaching en adviesbureau.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je als minder werd gezien, omdat je een vrouw bent?
Ja, maar niet alleen omdat ik vrouw ben. Ik ben klein, ik heb een kleurtje en heb ook nog een Twents accent. Mensen verwachten bij mij niet direct een leidinggevende rol. Als ik met mijn stagiaires nieuwe mensen ontmoet, komt het wel eens voor dat zij als eerste worden aangesproken.

“Als je succesvol wilt zijn als vrouw, dan moet je soms door de modder en echt je succes claimen”

Welk aandeel heeft ‘de man’ in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen?
Mannen moeten beter leren omgaan met ambitieuze vrouwen. Ik ben erg gedreven en zichtbaar en mijn man krijgt wel eens te horen: “Wat doet Gloria allemaal?”. Het zou normaal moeten worden dat vrouwen zichtbaar, ambitieus en ondernemend zijn. Toch hebben vrouwen ook een aandeel in de ongelijkheid. Toen ik in loondienst was, waren er genoeg vrouwen die bijna niets zeiden tijdens vergaderingen. Ik dacht juist: “Ik ben er, dus ik geef mijn mening”. Als vrouw is het soms zwaarder om dingen voor elkaar te krijgen, omdat het op de hoge posities vaak mannen zijn die het voor het zeggen hebben. Als je succesvol wilt zijn als vrouw, dan moet je soms door de modder en echt je succes claimen.

Mannen spreken over het algemeen makkelijker hun eisen en ambities uit. Hoe denk je dat het komt dat vrouwen hier meer moeite mee hebben?
Het wordt vrouwen niet geleerd om te durven zeggen waar het op staat of het claimen van het succes. Ook het goed aangeven waar je recht op hebt, is vaak niet geleerd. Mannen zijn vaak meer overtuigd van hun kunnen en denken vaak: “Dat regel ik wel even”. In mijn werk merk ik bijvoorbeeld dat vrouwen meer aangemoedigd moeten worden om een coachtraject te vragen aan hun leidinggevende. Mannen daarentegen regelen dit gewoon.

——————————————-

Zes feministen over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen die nog steeds voorkomt in onze maatschappij vandaag de dag.Lees de interviews op Yours Magazine http://yoursmagazine.nl/6x-feministen/.

[form id=”87070″ /]